esmaspäev, 22. september 2014

ColarMix äpp ehk liitreaalsus tunnitöös


klassiõpetaja Reet Mõis



Mina sooviksin kolleegidele tutvustada ühte põnevat äppi ColarMix, mida olen nüüd paar korda kasutanud kunstiõpetuse tunnis....
Eelnevalt palusin vanematel kodus laadida laste nutiseadmetesse (telefoni  või ipadi) see äpp, et siis tunnis oleks lastel oma vahendiga võimalus proovida. Järgmises tunnis tutvustasin seda, näitasin kuidas on võimalus internetist leida ja vaatasime ka tutvustavat videot.

Esimesel korral, kui olin nädalavahetusel ise seda äppi kodus katsetanud, võtsin kooli kaasa kodus välja prinditud töölehed värvipiltidega. Pärast põhitöö teema lõpetamist, kiiremad, kes said töö valmis, aga tunni lõpuni oli veel aega, said minu käest valida lisatöölehe, mille nad rõõmuga ära värvisid . Pärast seda küsisin lastelt,, kas tahate näha, mis juhtub siis, kui sa oma pilti vaatad läbi nutiseadme. Loomulikult tekkis kõigil huvi!



Järgmise tunni eesmärk oli näidata, kuidas pilt võib läbi tehnilise vahendi muutuda ruumiliseks. Lapsed jälgisid pildil toimuvat ja mõtlesid tegevuse kohta fantaasiajutu, mille kirjutasid pildi tagumisele  küljele. Järgmisel päeval esineti oma lugudega eesti keele tunnis kaasõpilastele.

Mina arvan, et seda äppi võiks mõned korrad kasutada, et rikastada laste fantaasiamaailma, kujutlusvõimet, arendada sõnavara ja väljendusoskust.  

Mulle isiklikult meeldis ja minu klassi lapsed olid sellest lausa pöördes!



10 kommentaari:

  1. Põnev keskkond, mis tundus esmapilgul põhikooli vanema astme jaoks titekas. Kodus proovides tuli mõte just teha nendegagi tööleht ja mängida läbi. Seejärel anda võrdlemiseks II klassi lapse jutt ning analüüsida sõnakasutust ja lausestust. Tänan sind Reet ja palun luba kasutada mõnede sinu laste tehtud töölehti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eve!
      Olen nõus jagama sinu ja su õpilastega 2a klassis valminud töölehti, kus peal jutud, et teha analüüsi ja võrrelda juttude sõnastusi.

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on üks tõeliselt äge äpp liitreaalsusest. Proovisin seda oma klassiga ja tore oli vaadata, kuidas lapsed iga natukese aja tagant vaatasid oma tööd, kuidas see valmib. Lapsed olid väga õhinas nende vaatamisega läbi nutiseadme. Nemad näitasid mulle ka seda vahvat nippi, kuidas saab pildil lüüa palli väravasse. Seda ma enne ei teadnudki, et teha saab :) Ainsam, mille kallal võiks norida on see, et enamuste piltide eest küsitakse raha aga esialgu oli piisavalt ka tasuta lehti. Soovitan teistelegi!

      Kustuta
  3. Sain täna oma Äpi tööle. Esmaspäevasel digivahetunnil tõmbasin, kuid siis oli vist vägta auklik internett ja jäi pooleli. Täna sain proovida ja tundus väga vahva=)
    Tuli idee teha sellel aastal oma klassi lastele just sellised sünnipäevakaardid, et jääks mälestus meie "Digipööramise" aastast - et kõik värvivad pildi ja kujundavad sellega sõbrale sünnipäevakaardi.
    Siit küsimus sulle Reet: "Kas kleebituna teisele paberile ka see liitreaalsus toimib? Kas reklaamääred võib ära lõigata? Milliseid pliiatseid kasutada?"
    Oled sellega palju toimetanud, oskad kogemust jagada=)
    Tänud Reet toreda võimaluse tudvustamise eest=)
    Tiiu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu katsetused:
      1) kui värvid pildi ära, kas tavaliste või viltpliiatsitega, siis pilt "ärkab ellu"
      2) Kui kirjutad sellele töölehele taha teksti, kas pliiatsi või tintenpeniga, siis millegipärast leht enam ellu ei ärka
      3) kaardi tegemine: tegin kaardi nii, et värvisin pildi ära ja kleepisin valgele A-3 (suurele joonistuslehele pooleks voldituna) paberile, kirjutasin kaardile tintenpeniga sisse ja siis proovisin "Hakkas tööle"
      4) veel proovisin teha kaardi nii, et lõikasin ära riba, kus oli peal aadress ja ime küll ka siis ärkas pilt ellu

      Nii et julget katsetamist sulle!

      Kustuta
    2. Tänan Reet põhjalike katsetuste eest. Hakkan homme kaarete tegema.
      Tiiu

      Kustuta
  4. Olen sinuga Anne täiesti nõus, et see raha küsimine pole pole kõige parem , aga see ei ole meie teha. Uurisin neid tasulisi pilt veel edasi ja sain teada, et neid on võimalik väljaprintida, aga "tööle" nad ei hakka, küsib raha. Leidsin tasuliste piltide hulgast toredaid töölehti, mida võiks kasutada inglise keele õppimisel koos loodusega. Seal on toredad lehed, mis räägivad lindudest(näit kiivi), loomadest (maailma väikseim delfiin või kollasesilmne pingviin ) jne.
    Nendel lehtedel toimuv liikumine on väga ilus ja sujuv, kõik oleks kui elus reaalsus!

    VastaKustuta
  5. Proovisin minagi digivahetunniga samal õhul uue äpi järele. Nii minu kolme lapse kui ka minu enda vaimustus oli ja on väga suur, kui pildid "ellu ärkasid". Eriti kihvt oli see, et nii minu viiene kui ka neljateistkümnene poeg värvis esmalt suure hoolega pildi ja siis tõesti seesama ENDA värvitud pilt ärkas ellu, kusjuures neid lisafunktsioone nagu palli väravasse löömine, ei olegi me veel jõudnud avastada. Anu Vihuriga on juba tund kokku lepitud, millal seda äppi tema lastega kasutame ja ise murran pead, kuidas seitsmendikega majanduses ja üheksandikega bioloogias seda teha. Kui muidu ei saa, siis ainete lõimimise kaudu kindlasti, lihtsalt patt on seda nendega mitte jagada, sest see on niivõrd lahe :) Samuti leppisin täna hommikul juba poja lasteaiaõpetajaga kokku, et tutvustan seda lasteaias samuti. Ikka samal põhimõttel - kui isegi täiskasvanuna satud vaimustusse, kuidas sa siis lastega seda ei jaga :) SUUR AITÄH REET! Samuti aitäh Dianale, kellelt sain varem teada, et selline asi on kusagil olemas :)

    VastaKustuta
  6. Pirgit!
    Arvan, et sinul kui loodusainete õpetajal, sobiks välja printida neid lehti,kus peal delfiinid kalad, kiivid jne. Nendel lehtedel on väga lihtsas inglise keeles ka info nende loomade ja lindude kohta. Mina proovisin neid lehti välja printida, sain, aga tööle nad ei hakanud, sest raha oli maksmata. Seega pean uurima, kuidas saaks mõnda tasulist töölehtede paketti osta.

    VastaKustuta

Lisa kommentaar!